Facilitaire Dienstverlening

In de sector Dienstverlening en Zorg is het vak Facilitaire Dienstverlening van essentieel belang. Vanaf de 2e klas volgen leerlingen dit vak.
In de 2e klas beginnen de leerlingen met basisbegrippen gericht op de zelfredzaamheid.

In de 3e klas krijgen de leerlingen Facilitaire Dienstverlening gebaseerd op Klein Huishouden. Waarom maak je schoon? Waarmee maak je schoon? Hoe doe je dat nu precies? In de schoolgebouwen mogen ze het voordoen en krijgen ze tips en tops van elkaar. Ze leren van elkaar, werken samen en leren onderling te communiceren.

FD Groot Huishouden wordt gegeven in de leerjaren 4 en 5. Hier leren de leerlingen de vaardigheden voor in bedrijven. De leerlingen oefenen met de verschillende schoonmaaktechnieken en artikelen. Ze krijgen verdiepingsstof over het vak Facilitaire Dienstverlening en de veiligheidsvoorschriften volgens de HACCP-coderingen. Voor de leerlingen is het belangrijk dat het zo echt mogelijk lijkt, net als in het werkveld of op stage. De leerlingen krijgen ieder een eigen taak en werken zoveel mogelijk zelfstandig binnen het hele bovenbouw gebouw.

Nadat de leerlingen alle lessen met een “goed” hebben doorlopen, zijn ze klaargestoomd om zelfstandig en op een verantwoordelijke manier stage te kunnen lopen in verschillende sectoren.

Immers zal je in elk sector wel een keer moeten schoonmaken toch?