Van school… en dan?

Het vinden van werk
Wij hopen dat je werk hebt, als je bij ons van school gaat. Wij gaan je helpen om dat te vinden. Hoe we dat doen? Allereerst door bedrijven te zoeken die vacatures hebben. Of bedrijven die later misschien vacatures zullen hebben.

Het bedrijf en jij
Stel dat we zo’n bedrijf gevonden hebben. Wat dan? We gaan dan beschrijven wat voor soort bedrijf het is. We gaan ook beschrijven wat voor soort werknemer jij bent. Dit doen we in overleg met jou en met je ouders of verzorgers. In de beschrijving zetten we jouw sterke punten en jouw zwakke punten. Zo’n beschrijving heet een profiel. We maken dus een profiel van jou en een profiel van het bedrijf. Daarna gaan we kijken of de profielen bij elkaar passen.

Als de profielen bij elkaar passen
Als de profielen bij elkaar passen, zeggen we tegen jou dat we een bedrijf voor je op het oog hebben. Lijkt het je wat, dan nemen we contact op met het bedrijf om ze over jou te vertellen. Is het bedrijf ook positief over jou, dan stellen we jou daar voor. In dat gesprek kijken we of jij er stage kan gaan lopen.
Plaatsingsstage

Tijdens de bedrijfsstage loop je eerst drie dagen per week stage. Gaat het goed, dan worden het er vier. Ondertussen gaat de stagebegeleider met het bedrijf bespreken of ze je in dienst willen nemen. Als zowel jij als het bedrijf dat willen, gaan wij zorgen dat het bedrijf je in dienst neemt. Je sluit dan een arbeidsovereenkomst met je werkgever. Daarvoor schakelen we het UWV-werkbedrijf in. Dat is een organisatie die mensen adviseert en helpt bij het vinden van werk.

Bij twijfel
Soms twijfelen bedrijven. Of ze krijgen wel een vacature, maar die is er nog niet als jij van school komt. Dan kun je misschien bij het bedrijf gaan werken, maar dan via een uitzendbureau. Later kan je dan alsnog een arbeidsovereenkomst krijgen. Als dat jouw situatie is, nemen wij contact met het uitzendbureau voor je op.

Duaal leertraject
Heel soms blijft een leerling nog een jaar langer op school. Dat heet: een duaal leertraject. Hij of zij werkt dan vier dagen en komt nog één dag naar de Einder. In die ene dag werken we met de leerling aan dingen die op de werkplek nog niet goed gaan.